TOP 3
EuroClix

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld verdienen met wc papier dat gebruikt is

Geld verdienen met wc papier dat gebruikt is

Geld verdienen met wc-papier dat gebruikt is, wordt door CirTec uit Purmerend als optie gezien. Het technologiebedrijf gaat daarvoor cellulose filteren uit al gebruikt wc-papier in rioolwater. Er is speciaal een installatie voor in gebruik genomen in Warmenhuizen bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie Geestmerambacht. Er wordt door hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aan het innovatieve concept meegewerkt.

Er verdwijnt ieder jaar in Nederland ongeveer 180.000 ton aan toiletpapier in de wc. Het toiletpapier wordt daarna verbrand. De waterschappen zijn daar niet blij mee, want op deze manier gaat er cellulose verloren. Dit is een bindmiddel dat voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt, zoals onder meer voor het maken van asfalt. Nu is er een speciale installatie ontworpen die het mogelijk maakt om het bindmiddel uit rioolwater te filteren. Dagelijks levert dat al ongeveer 400 kilogram op. Het bindmiddel dat gefilterd wordt uit rioolwater wordt vervolgens aan bedrijven verkocht. Er is op dit moment al veel meer vraag naar cellulose dan dat er aangeboden wordt.

De verwachting van CirTec is dat er het komende jaar al mogelijkheden zijn om er geld aan te verdienend. De uitrol vindt dan eerst verder in Nederland plaats, waarna het project wellicht ook in Duitsland en in Groot-Brittannië wordt opgezet. De eerste concrete resultaten zijn er overigens al in Nederland. Het bindmiddel is onder meer al gebruikt om een fietspad mee aan te leggen in Friesland. Ameland is voorzien van dijkbekleding in de vorm van asfalt dat voorkomt uit het gefilterde toiletpapier uit rioolwater. Het zuiveren van rioolwater kost minder geld doordat er minder energie voor nodig is.