TOP 3
GekkenGoud

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld verdienen en belasting

Elke Nederlander dient belasting af te dragen over haar of zijn verdiensten. Als u een vast inkomen hebt moet u de verdiensten boven een bepaald bedrag opgegeven worden en moet hierover "extra" belasting betaald worden. In dit artikel leggen wij dit kort uit.

Belasting betalen over uw verdiensten

De inkomsten van spaarprogrammas zijn bijverdiensten. Deze bent u verplicht om op te geven aan de belastingsdienst (volgens de wet). Bij uw aangifte kunt u deze inkomsten opgeven als extra verdiensten uit werk en woning, het bedrag van deze verdiensten zal bij uw normale belastbare inkomen opgeteld worden. Voor meer informatie raden wij u aan contact op te nemen met de Belastingdienst.

Voor studenten: De verdiensten tellen OOK mee voor de studiefinanciering en OV kaart. Dus zit u op de randje van het maximaal toegestane bedrag en u zult met deze verdiensten eroverheen komen, dan heeft u er geen recht meer op.

Hoe geef ik mijn online bijverdiensten op bij de Belastingdienst?

Iedereen die geld verdient moet zijn inkomsten opgeven bij de Belastingdienst. Dit geldt ook voor de inkomsten uit online activiteiten. Er zijn verschillende manieren om deze op te geven, welke afhankelijk zijn van hoe je het juridisch geregeld hebt. Onderstaand vind je enkele veelvoorkomende situaties.

Werken voor een baas

Als je online werkt voor een baas (bijvoorbeeld data invoeren of het schrijven van teksten) doe je aangifte over het loon dat je ontvangen hebt. Dit doe je dus bij het aangeven van de inkomstenbelasting. Deze geef je aan de belastingdienst door voor 1 april. Je geeft hierbij aan hoeveel je verdient hebt in het voorgaande jaar. Vaak krijg je van je werkgever een jaaropgave waarop je dit eenvoudig terug kunt vinden. Ook vind je hier de betaalde loonbelasting op terug. Deze kun je gemakkelijk overnemen op je aangifte. Wil je er echter zeker van zijn dat je geen fouten maakt bij je aangifte? Laat dan een account dit nakijken of voor je indienen. Een account kan namelijk vaak gebruik maken van verschillende voordeelregelingen waar je zelf niets van af weet, waardoor je misschien wel minder belasting kunt betalen over je verdiensten.

Geld verdienen belasting

Je eigen bedrijf

Steeds meer mensen starten hun eigen bedrijf om online activiteiten in uit te voeren. De meesten van hen werken als zzp-er van thuis uit. Als je dit doet ben je ook verplicht aangifte te doen van hun inkomsten. Als zelfstandige ben je verplicht elk kwartaal omzetbelasting op te geven aan de belastingdienst. Je betaalt dan het verschil aan betaalde BTW en ontvangen BTW aan de Belastingdienst.

Ook moet je elk jaar inkomstenbelasting doen over het bedrag dat je uit je bedrijf haalt. Dit is hetzelfde als wanneer je aangifte doet over je loon, alleen vul je het dan niet bij verdiend loon in, maar bij inkomsten uit eigen onderneming.

Voor jezelf werken

Het merendeel van de mensen die geld verdienen op internet werkt niet voor een baas en ook niet in een eigen bedrijf. De meesten doen het er als hobby bij. Ook dan moet er aangifte over de inkomsten gedaan worden. Dit is hetzelfde formulier als wanneer je aangifte inkomstenbelasting doet. Je inkomsten vul je hier echter niet bij loon of winst uit eigen onderneming in, maar bij overige inkomsten.

Als je nog studiefinanciering hebt

Als je nog een studiefinanciering ontvangt moet je wel uitkijken met wat je online verdient. Als je meer dan €13.530,90 (2013) bijverdient moet je je studiefinanciering stopzetten. Volgens de overheid verdien je dan namelijk genoeg om je studie zelf te betalen. Let er op dat dit een verzamelinkomen is die als grens geldt. Alle inkomsten die je krijgt uit banen, bedrijven en andere activiteiten worden bij elkaar opgeteld. Als je met dat inkomen samen meer verdient dan het grensbedrag van €13.530,90 raak je je studiefinanciering dus kwijt.

Wat als ik geen aangifte van mijn inkomsten doe?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om geen aangifte te doen van je online inkomsten. Dit raden wij echter absoluut niet. Het kan natuurlijk zijn dat de Belastingdienst je nooit zal controleren, maar als ze dit wel doen en ze komen er achter dat je inkomsten achtergehouden hebt zullen ze je maar al te graag een boete geven. Dit kan oplopen tot maar liefst 100% van de achtergehouden inkomsten. Daarnaast moet je natuurlijk ook nog alle inkomsten die je achtergehouden hebt aangeven en daar belasting over betalen. Het is dan ook altijd aan te raden om eerlijk te zijn bij het indienen van je belastingformulieren. Je hebt er namelijk niks aan als je denkt een klein bedrag aan belasting te besparen als je er vervolgens alleen maar problemen mee krijgt.

Zeker als je inkomsten uit een baan of een onderneming krijgt komt de Belastingdienst er vaak wel achter wat je had moeten opgeven. Wat online inkomsten betreft hebben ze er wat meer moeite mee, maar de inkomsten die jij ontvangt komen vaak van grote ondernemingen af, die wel degelijk vaak door de Belastingdienst gecontroleerd worden.