TOP 3
NuCash

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld verdienen via retourpremie voor oude spullen

Geld verdienen via retourpremie voor oude spullen

Als het aan de PvdA ligt, dan is het straks mogelijk om geld te verdienen met het inleveren van oude spullen door daarvoor een retourpremie beschikbaar te stellen. Het doel van het instellen van een retourpremie voor oude spullen, zoals tweedehands kleding, maar ook speelgoed en blikjes is om de gang te maken naar een duurzamere en groenere economie.

Op straat is er veel zwerfaval te vinden en iedere dag weer belanden spullen bij het vuil die daar niet hoeven te belanden. Elk jaar weer is er alleen als sprake van 135 miljoen kilo aan kleding die rechtstreeks wordt gedeponeerd bij het restafval en de verbrandingsoven ingaat. De vernietigde kleding kan nooit meer worden hergebruikt.

Kamerlid van de PvdA, Yasemin Çegerek, vindt dat zonde en is van mening dat gebruikte spullen in de toekomst niet meer moeten worden weggegooid, maar worden weggebracht. Op die manier kunnen spullen weer worden hergebruikt. Flessen waar statiegeld op zit, worden niet klakkeloos weggegooid, maar weer ingeleverd. Dat komt doordat mensen zich bewust zijn van de beloning die verkregen wordt bij het inleveren.

Het Kamerlid is nu van plan om te laten uitzoeken bij welke spullen het lonend zal zijn om een retourpremie in te stellen. De retourpremie die mensen geld op kan leveren bij het inleveren van spullen kan ook positief zijn voor bedrijven. Zo kan er namelijk klantenbinding ontstaan en er worden spullen teruggekregen die nog van enige waarde zijn. Bovendien is het goed voor het milieu en daar heeft iedereen in de maatschappij baat bij.