TOP 3
Zinngeld

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld verdienen aan slapende spaarrekeningen

Geld verdienen aan slapende spaarrekeningen

Geld verdienen aan slapende spaarrekeningen is voor nabestaanden op dit moment nog een lastig klus. Momenteel moeten nabestaanden namelijk zelf bij de banken controleren of er nog een spaarrekening bestaat en dus moeten alle banken met deze vraag benaderd worden. Met ingang van 2014 zal het voor nabestaanden van overleden familieleden simpeler worden om na te gaan of er nog sprake is van een bestaande bankrekening met saldo.

Nu moeten nabestaanden nog allerlei ingewikkelde formulieren invullen en zelfs als gebleken is dat er geen banktegoeden meer zijn. Indien een positief saldo op een slapende spaarrekening niet wordt geclaimd door nabestaanden, dan vervalt het bedrag volgens de geldende wetgeving aan de bank. De banken zelf doen daar echter geen beroep op, zodat de spaarrekening slapend blijft.

Alle banken zijn nu een samenwerking aangegaan om het de nabestaanden eenvoudiger te maken om te controleren of er nog ergens banktegoeden zijn van een overleden familielid. Er wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een digitaal loket waar nabestaanden terecht kunnen. Het is de bedoeling om het digitaal loket in de eerste helft van het jaar 2014 te openen. In Nederland is het overigens niet bekend of en hoeveel geld nabestaanden mislopen doordat zijn niet op de hoogte zijn van het bestaan van een slapende spaarrekening. In buurland België is er in 2012 onderzoek gedaan naar slapende bankrekeningen van zowel overledenen en levende houders van rekeningen. Daaruit kwam naar voren dat er tussen de een en anderhalf miljoen rekeningen zijn waar een totaalbedrag op stond van 70 miljoen euro.