TOP 3
EuroClix

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld verdienen en besparen met je eerste baan

Geld verdienen en besparen met je eerste baan

Wie voor het eerst gaat werken gaat natuurlijk geld verdienen, maar nadat de studie is afgerond zijn er ook een groot aantal veranderingen waarmee rekening gehouden moet worden. Zo moet de studiefinanciering na afronding van de studie worden stopgezet en zullen de toeslagen waar recht op bestaat ook veranderen. Door op de juiste manier met alle veranderingen rekening te houden kan er met de eerste baan geld bespaard worden en dus uiteindelijk meer verdiend worden.

In de eerste plaats is het belangrijk dat de studiefinanciering zo snel mogelijk wordt gestopt bij het aanvaarden van een eerste baan. Dat wordt ook aangeraden als de studie nog niet is afgerond of als het een lening betreft. Dit jaar mag er namelijk maximaal 13.530,90 euro worden verdiend als er studiefinanciering van DUO wordt ontvangen. Wie met de eerste baan meer gaat verdienen tijdens het ontvangen van studiefinanciering dan de aangegeven grens moet geld terugbetalen. Dat kan dus voorkomen worden door de studiefinanciering tijdig te stoppen.

Geld verdienen met de eerste baan kan ook gevolgen hebben voor de hoogte van de toeslagen waar recht op bestaat. Daarbij kan er gedacht worden aan huurtoeslag, maar ook aan zorgtoeslag. Het is belangrijk om veranderingen in het inkomen door te geven aan de Belastingdienst, zodat achteraf te veel ontvangen toeslag niet terug hoeft te worden betaald.

Wie pas in de loop van het jaar een eerste baan krijgt, betaalt mogelijk te veel belasting en dat kan het volgende jaar weer worden teruggevraagd aan de Belastingdienst.