TOP 3
NuCash

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld ontvangen dankzij negatieve energieprijs

Geld ontvangen dankzij negatieve energieprijs

Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is wel waar. Eigenaren van een elektrische auto hebben geld ontvangen voor het opladen ervan. Dat is in het Pinksterweekend het geval geweest bij klanten van Octopus Energy. De prijzen van de elektriciteit daalden sterk door de fel schijnende zon. De prijs daalde zelfs naar de negatieve kant en dat was het moment, waarop de teller voor de autobezitters begon te lopen. Het is geen enorm bedrag dat zij hebben ontvangen, maar wel meer dan 5,5 euro. Enkele en alleen omdat zij in dat weekend de auto aan de oplader hadden hangen.

Thuisladers

Het zijn de klanten met een thuislader geweest die geprofiteerd hebben van de situatie. De thuisladers zijn namelijk aan een slim systeem gekoppeld. Dat betekent dat het oplaadsysteem alleen in werking treedt op het moment dat de energieprijs het laagst is. Een negatieve vraagprijs activeerde het systeem van thuisladen. Er is een voorbeeld van een eigenaar van een Tesla Model 3 die meer dan 5 euro van het energiebedrijf heeft gekregen. Dat is meer dan voldoen om ongeveer een rijafstand van duizend kilometer af te leggen. Een dergelijke rekening voor de brandstof zou op ruim 110 euro uitkomen als het een soortgelijke auto op benzine was geweest. Het heeft dus een grote besparing opgeleverd.

Negatieve energieprijs

De negatieve energieprijs is vooral aan het mooie weer in het Pinkersterweekend te danken. Veel mensen trokken er namelijk op uit, zodat er thuis geen energievraag was. Of mensen bleven thuis en gingen barbecueën in plaats van vlees in de oven te bakken. De verwarming hoefde uiteraard evenmin aan om het warm te krijgen. Dit alles bij elkaar maakte dat de energieprijs negatief uitkwam. Er was sprake van een overschot van zonne-energie en windenergie dat niet opgeslagen kon worden. De energieprijs is in het Pinkersterweekend op de zaterdag gedurende een periode van twaalf uur negatief geweest. Het is natuurlijk uitzonderlijk dat autobezitters geld ontvangen voor het opladen van een elektrische wagen. 

Ook in Nederland geld verdienen met elektrische auto

Het is niet ondenkbaar dat het ook in Nederland mogelijk is om met de elektrische auto geld te verdienen. Er dient ook dan sprake te zijn van een slimme meter om per jaar op honderden euro’s gratis zakgeld uit te komen. Zo heeft Tennet als landelijk netbeheerder al een platform opgezet voor particulieren in Europa. Het doel is om de elektrische wagens te gaan opladen op momenten dat er sprake is van een overschot. Op het moment dat er dan sprake is van een tekort aan energie is het mogelijk de accu leeg te laten halen. Het platform heeft eveneens als doel om te zorgen voor het stabiel houden van het energienetwerk in Europa. Daarbij is de gedacht dat er dan geen kolencentrales en gascentrales meer nodig zijn. Er zijn al lokale experimenten geweest en daaruit kwam naar voren dat de blackchaintechnologie handig is voor de afhandeling op administratief gebied. Het blijkt in de praktijk een leuke manier om wat bij te verdienen.