TOP 3
SpaarBron

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld verdienen met je elektrische auto

Geld verdienen met je elektrische auto

Het is als je een elektrische auto hebt interessant om te weten dat het mogelijk is daar straks geld mee te verdienen. Deze optie is straks beschikbaar als je naast een elektrische auto over een slimme elektriciteitsmeter beschikt. Tennet is een netbeheerder en heeft een platform opgezet voor particulieren in Europa. Via het platform krijg je de gelegenheid om met je elektrische auto en slimme meter geld te verdienen. In Nederland is het platform onlangs op actief gezet net als in Duitsland, Zwitserland en in Italië. Het is de bedoeling dat meer landen in Europa nog volgen.

Het platform ziet particulieren in Europa als het ware als energiehandelaren. Bij een overschot van energie is het mogelijk om de accu van de auto op te laden. Bij een tekort is het mogelijk om de accu leeg te laten trekken. Er zijn in het verleden al diverse experimenten geweest op dit gebied. Alleen was er altijd het probleem van de administratieve afhandeling. Dat is met de komst van het door Tennet ontwikkelde platform nu ondervangen. De blockchain technologie is namelijk toepast in het platform. Dat heeft als voordeel dat er geen wijziging in gegevens kan plaatsvinden door anderen. Bovendien is er sprake van een optimale beveiliging door de toepassing van deze technologie.

Equigy is de naam van het platform en moet in Europa straks de basis zijn waarop de energiehandel zich voortbouwt. Het bijzondere is dat er in de toekomst communicatie plaatsvindt met individuele eenheden in de vorm van particuliere energiehandelaren. Dat is op dit moment natuurlijk helemaal niet het geval. De communicatie beperkt zich op dit moment maar tot enkele energiecentrales. In de toekomst verandert dat en vindt er contact plaats met miljoenen wagens net als met warmtepompen, batterijen en natuurlijk zonnepanelen. Hiermee vindt een koppeling plaats aan het energiesysteem. De toepassing van de blockchain technologie voorziet erin dat de gegevens van individuele eenheden vastliggen. Op basis van deze gegevens is het vervolgens mogelijk om af te rekenen en kan de particulier geld verdienen. 

Een app voorziet de bestuurder van een auto in informatie met betrekking tot de te verbruiken capaciteit voor de accu. Dit in verband met de stabilisatie van het energienetwerk. Het voordeel is dat de accu niet helemaal naar het nulpunt hoeft de dalen. Het is mogelijk om ermee te rijden en de slimme meter zorgt net als de autofabrikant voor de verzameling van gegevens. Er komt daarmee inzicht in de energie die geladen via het platform. Er is op kleine schaal al sprake van het uitvoeren van testen.

Er werken al verschillende autofabrikanten samen met het platform, zoals Tesla met Vandebron. Andere autofabrikanten zijn bezig om hun auto’s voor de beoogde werkwijze te optimaliseren, zoals Fiat-Chrysler, Nissan en BMW. Het ligt in de lijn der verwachting dat in de toekomst de uitwisseling van energie eveneens onderdeel gaat zijn van leaseovereenkomsten die voor elektrische auto’s worden afgesloten. De ontwikkeling is overigens niet alleen gunstig voor particulieren om geld te verdienen, maar vooral om de balans in de energiemarkt te bewaren.