TOP 3
SpaarBron

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld verdienen met 30 km per uur rijden

Geld verdienen met 30 km per uur rijden

Er zijn regelmatig initiatieven in Nederland om geld te verdienen door middel van een beloningssysteem. Dit keer is er sprake van een project in Hasselt. Weggebruikers hebben de mogelijkheid geld te verdienen door zich aan een beperkte snelheid te houden. Om daarop controle uit te oefenen, is er een Safety-safe snelheidsmeter neergezet. Deze bevindt zich aan de Sikkel in Hasselt.

30 km zone

Er is in de Sikkel in Hasselt sprake van een 30 km zone. Een groot aantal van de automobilisten houdt zich niet aan de snelheidslimiet. Veilig Verkeer Nederland daarom een opdracht gekregen van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid in Oost-Nederland. Daarbij werken de gemeente en de buurt ook nog eens samen. Het doel is om de snelheid omlaag te brengen. Wie onder de dertig km per uur rijdt in dit gebied, ziet meteen welk bedrag dat oplevert. Er komt een duimpje op het bord te staan en het totaalbedrag van de spaarpot is eveneens te zien.

Naast de toepassing van de snelheidsmeter zijn er overigens nog andere maatregelen genomen. Binnen een paar dagen was er al een bedrag verdiend van meer dan 300 euro. Het geld dat is verdiend, komt ten goede aan de buurt. Bijvoorbeeld om een bijdrage te leveren aan het opknappen van een speeltuin voor de kinderen. Daar is de keuze echter niet op gevallen. De buurt geeft de voorkeur aan het plaatsen van een snelheidsmeter smiley als het project voorbij is. Het komt in elk geval de verkeersveiligheid ten goede door automobilisten te belonen. Het is bovendien een zichtbare en een opvallende beloning.

Project van vier weken

De teller tikt al lekker door en het einde van het project is in zicht. Het was namelijk de bedoeling om de snelheidsmeter gedurende een periode van vier weken te laten staan. Er valt overigens niet veel geld mee te verdienen. Het gaat hooguit om een paar centen per voertuig dat zich aan de snelheid houdt. Er komen echter dagelijks wel duizenden auto’s door deze buurt. Een snelheid van 30 km per uur is toegestaan. Er is echter een onderzoek geweest. Daaruit is gebleken dat 85% van de automobilisten een snelheid van 37 km niet overschrijden. Dat is echter wel 7 km per uur meer dan is toegestaan. Overigens krijgen automobilisten die meer dan 30 km per uur rijden een rood duimpje te zien.

Wie langzaam aan komt rijden, krijgt een groen duimpje te zien. Wie voor de snelheidsmeter alsnog de snelheid aanpast, voldoet ook nog aan de regels. Er is geen sprake van het bestraffen van slecht verkeersgedrag. De gedachte erachter is om goed verkeersgedrag te belonen. Overigens blijkt dat een groot aantal weggebruikers de snelheid aanpast als er een display te zien is. Geld verdienen is niet het uitgangspunt. Het belangrijkste is dat het verkeer zich aan de snelheid houdt en er sprake is van een veilige omgeving. Dat geeft ook de kinderen in de buurt weer de mogelijkheid om buiten te spelen zonder dat er auto’s voorbij razen.