TOP 3
MoneyMiljonair

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld verdienen met student op kamers

Geld verdienen met student op kamers

Geld verdienen met een student op kamers is mogelijk als er een kamer over is in huis. Het is ook voor bijstandsgerechtigden een optie in bepaalde plaatsen. In Leiden is er een plan om mensen in de bijstand te belonen als zij een student op kamers nemen. Deze mensen krijgen een beloning van 170 euro. Het plan is ontwikkeld om de kamernood onder studenten op te lossen.

Proef start in juli 2019

De proef start met ingang van de maand juli en duurt een jaar. Er zijn meer dan drieduizend huishoudens in Leiden die een bijstandsuitkering ontvangen. Voor deze groep mensen is het ideaal om 170 euro per maand te verdienen. De gemeente laat weten dat een student in huis niet als inwoner telt. Het was altijd zo dat huurinkomsten in mindering werden gebracht op de uitkering. Nu hebben de bijstandsgerechtigden de gelegenheid geld te verdienen zonder aftrek. De gemeente vergelijkt het beschikbaar stellen van een kamer met vrijwilligerswerk.

Geld verdienen aan woningnood onder studenten

Het is in Leiden dus straks mogelijk om geld te verdienen aan de woningnood onder studenten. Ieder studiejaar is er weer een tekort aan kamers om alle studenten te huisvesten. Zowel de mensen die in de bijstand zitten als studenten hebben baat bij het plan van de gemeente Leiden. De studenten zijn eerst voorzien in een kamer en de mensen met een uitkering verdienen 170 euro per maand. Het is natuurlijk wel de vraag hoeveel mensen in de bijstand dit gaan doen.

Het op kamers nemen van een student is uiteraard wel een inbreuk op de privacy. Verder is het ook de vraag of studenten het wel leuk vinden om op kamers te gaan in een huis zonder andere studenten. Het deel uitmaken van een groep studenten in een studentenhuis heeft vaak nog wel de voorkeur. Toch is het een middel om in elk geval ook al is het tijdelijk als student een kamer te hebben. De opbrengst per maand is overigens maximaal 235 euro en daar zitten kosten voor gas, licht en water bij inbegrepen. In het voorjaar van 2020 staat er een evaluatie op de planning.

Ook in Groningen geld verdienen aan studenten op kamers

Groningen heeft het plan van Leiden bekeken en ziet ook zeker een uitkomst om de woningnood onder studenten te beperken. Ook in deze stad is het elk jaar weer de vraag of er voldoende kamers zijn. Aan het begin van dit studiejaar zijn er zelfs tenten beschikbaar gesteld voor studenten om te overnachten. De PvdA ziet het plan om mensen in de bijstand geld te laten verdienen wel zitten. In Groningen zijn er nog meer mensen met een bijstandsuitkering. Dat aantal komt in totaal uit op ongeveer negenduizend. Voor deze mensen is het een uitkomst extra geld te verdienen. Het is echter ook maar weer de vraag wie erop zit te wachten om een student in huis te nemen. De Groninger Studentenbond heeft overigens laten weten positief te zijn over het plan, maar wel met een kritische blik.