TOP 3
Spaaractief

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Minder geldzorgen zonder geld verdienen

Minder geldzorgen zonder geld verdienen

Het gaat vaak om geld verdienen om minder geldzorgen te hebben. Het is echter ook mogelijk om geldzorgen te verminderen zonder extra geld te verdienen. Er zijn daar verschillende tips voor beschikbaar. Bijvoorbeeld door voor een goed inzicht en overzicht te zorgen van de financiën. Het scheelt al enorm als duidelijk is wat er iedere maand inkomt en wat er iedere maand uitgaat. Het bijhouden van deze inkomsten en uitgaven is even wat werk, maar het inzicht en overzicht geeft rust. Of biedt aanleiding om actie te ondernemen als blijkt dat er onnodig veel geld uitgegeven wordt aan bepaalde zaken. Het is heel gemakkelijk om een online huishoudboekje bij te houden.

Het bijhouden van een kasboekje is overigens ook gewoon op de ouderwetse manier mogelijk met pen en papier. Het achter de hand hebben van een financiële buffer is altijd prettig. Het Nibud adviseert per type huishouden wat er ongeveer aan spaargeld beschikbaar moet zijn. Er is sprake van minder geldzorgen als er een buffer aanwezig is. Als de wasmachine het dan begeeft, is het geen probleem om voor vervanging te zorgen. Het opbouwen van een buffer vereist de nodige discipline, maar is eenvoudig te realiseren. Bijvoorbeeld door elke maand een percentage van het inkomen apart te zetten. Verder is het handig om spaargeld niet te gebruiken voor de alledaagse dingen als dat niet nodig is. Om minder geldzorgen te hebben, is het ook prettig als alle rekeningen betaald zijn. Laat deze dan ook niet liggen, maar betaal de rekeningen meteen.