TOP 3
Zinngeld

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld verdienen met dieven spotten

Geld verdienen met dieven spotten

In België is er een opmerkelijk initiatief ontstaan, waarbij gewone burgers vanuit de luie stoel dieven in winkels kunnen spotten en daarmee geld kunnen verdienen. Voor alle winkels zijn de winkeldiefstallen een grote plaag die op jaarbasis veel geld kost. Ondanks dat er camera’s geïnstalleerd zijn of dat er beveiligingsmedewerkers in de winkels staan opgesteld, er worden op dagelijkse basis nog altijd veel winkeldiefstallen gepleegd.

Het initiatief dat nu is ontwikkeld door een aantal starters heeft SpotCrowd. De eigenaren van winkels kunnen tegen betaling de veiligheidsbeelden van hun eigen winkel op SpotCrowd zetten. Spotters kunnen vervolgens geld verdienen door de livebeelden te volgen en alarm te slaan op het moment dat er een winkeldiefstal wordt gepleegd. Als de dief dan daarna op basis van het gegeven alarm betrapt wordt dan zal de winkelier een zogenoemde succesvergoeding aan SpotCrowd betalen. Een deel van de succesvergoeding wordt uitbetaald aan de spotters.

Overigens zijn er wel een aantal regels aan verbonden. Op het moment dat er een spotter is die wat verdachts opmerkt en denkt dat er een winkeldiefstal wordt gepleegd dan krijgen andere spotters deze beelden ook. Pas als drie andere spotters eveneens zien dat er een diefstal in de winkel wordt gepleegd en dat laten weten, ontvangt de winkelier daarvan een bericht. Op dat moment kan de winkeleigenaar de beelden meteen bekijken en kan gekeken worden of de dief op heterdaad betrapt kan worden. Overigens worden de beelden wel geanonimiseerd en het is niet na te gaan vanuit welke winkel de camerabeelden live worden vertoond.