TOP 3
EuroClix

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Meer geld verdienen met Algemeen Beschaafd Nederlands

Meer geld verdienen met Algemeen Beschaafd Nederlands

Er is een onderzoek uitgevoerd door een hoogleraar arbeidseconomie genaamd Jan van Ours die werkzaam is aan de Universiteit van Tilburg. Daaruit is gebleken dat mensen meer geld verdienen als er Algemeen Beschaafd Nederlands wordt gesproken. De opleiding, ervaring, kennis en uitstraling lijkt er minder toe te doen dan het accent. Werknemers die met een accent praten, verdienen namelijk minder dan werknemers die ABN spreken.

Overigens betreft het nog wel een voorlopig onderzoek, waaruit de eerste resultaten opmerkelijk genoemd kunnen worden. Er zijn bij het onderzoek gegevens van zesduizend personen betrokken, waar zowel mannen als vrouwen toebehoren. Degene die aangeven in dialect te praten en dat dagelijks doen, blijken gemiddeld 11 procent minder te verdienen dan anderen die netjes Nederlands praten. Daarbij is rekening gehouden met hetzelfde opleidingsniveau en dezelfde leeftijd. Het verschil van 11 procent is overigens te vergelijken met het verschil in loon dat een persoon verdient die een tot twee jaar langer een studie heeft gevolgd.

In de Randstad verdient de werknemer gemiddeld meer in vergelijking met bijvoorbeeld een werknemer op het platteland, maar daar is bij het onderzoek ook rekening mee gehouden. Deze resultaten zijn namelijk gefilterd. Zo is er een vergelijking gemaakt met iemand die het Limburgs dialect spreekt en een Limburger die Nederlands spreekt. Verder is uit het onderzoek gebleken dat des te meer het dialect afwijkt van ABN des te groter de verschillen in salaris zijn. Het is dan qua salarisniveau ook beter om bijvoorbeeld Noord-Hollands te spreken in plaats van plat Gronings.