TOP 3
SpaarBron

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld verdienen door de spits te mijden

Geld verdienen door de spits te mijden

Het geld verdienen door de spits te mijden laat nog even op zich wachten, maar in de maand september zal het zo ver zijn. Syntus, Veolia en de Nederlandse Spoorwegen gaan namelijk samen een proef starten op grote schaal. Tijdens de proef kunnen reizigers geld verdienen door buiten de spits te gaan reizen. De reizigers zullen namelijk betaald worden als de spits gemeden wordt.

De grootschalige proef zal vier maanden duren en in vijf verschillende regio’s gehouden worden. Geld verdienen door de spits te mijden zal onder meer mogelijk zijn in de regio Arnhem-Nijmegen, Amsterdam, Overijssel, Gelderland en in de regio Roermond-Maastricht. De afgelopen maanden zijn er meer dan 35.000 kaarthouders van een jaartraject schriftelijk benaderd om aan de proef mee te doen. De spoorbedrijven moedigen de deelnemers aan om buiten de spits te gaan reizen, zodat de overvolle treinen tijdens de spits leger zullen raken.

Het geld verdienen door buiten de spitsuren te reizen werkt als volgt. Elke deelnemer krijgt per keer dat de spits gemeden wordt een bedrag. De hoogte van het bedrag is gelegen tussen de 3 euro en 7 euro en is afhankelijk van de reisafstand. In totaal kan er met de proef een bedrag tot wel 600 euro verdiend worden.

De vervoersbedrijven zullen met smartphone apps de aankomsttijden en vertrektijden meten. Het gedrag tijdens de spits wordt daarmee meer inzichtelijk gemaakt. In 2009 is er ook al een proef geweest op kleinere schaal. Destijds kregen de deelnemers een korting van twintig procent bij het reizen buiten de spitstijden. In 2013 zal bezien worden of het project in het hele land een vervolg kan krijgen.