TOP 3
SpaarBron

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Laatstejaars studenten mogen bijverdienen

Laatstejaars studenten mogen bijverdienen

Goed nieuws voor studenten die al tijdens hun studie een eigen bedrijf willen opzetten. Laatstejaars studenten worden, als het aan het kabinet ligt, daarvoor niet langer gekort op hun studiebeurs.

Studenten met een bijbaan of een eigen bedrijfje hebben al jarenlang te maken met de bijverdiengrens. Dit is het maximale bedrag dat jaarlijks bijverdiend mag worden zonder dat het gevolgen heeft voor de studiebeurs die de student ontvangt. Voor 2011 ligt die grens op iets meer dan 13.000 euro. Wie boven dit bedrag uitkomt krijgt  geen studiebeurs meer. De regel is bedoeld om studiefinanciering alleen beschikbaar te maken voor studenten die het echt nodig hebben. Er kan ook met terugwerkende kracht beslist worden dat een student zijn studiebeurs (deels) terug moet betalen. Dat gebeurt elk jaar bij zo\'n 20.000 studenten. Daarbij moeten vaak ook de kosten van de OV-jaarkaart worden vergoed.

Toch was de bijverdiengrens al heel lang een doorn in het oog van veel studentenbonden. Ook in de politiek waren al regelmatig dergelijke signalen te horen. De bijverdiengrens zou ondernemerschap onnodig ontmoedigen en dus niet meer van deze tijd zijn. Helemaal niet in een periode van economisch teruggang. Het kabinet heeft daarom besloten de grens af te schaffen voor studenten die in het laatste jaar van hun studie zitten. Minister Verhagen van Economische Zaken en staatssecretaris Zijnlstra hebben dit gezamenlijk bekend gemaakt. Volgens minister Verhagen hoeven studenten hun eerste stappen als ondernemer dus niet langer onnodig voor zich uit te schuiven omdat ze bang zijn het recht op de studiebeurs te zullen verliezen.