TOP 3
MoneyMiljonair

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld bijverdienen en de belastingdienst

Geld bijverdienen en de belastingdienst

Iedereen die geld verdient moet daar belastingen over betalen, dus ook wanneer je online een zakcentje bijverdient moet je dit gewoon opgeven bij de belastingdienst. Dit geldt voor de immens populaire online spaarprogrammas, maar ook wanneer je zelf geld verdient met je eigen website (bijvoorbeeld met advertenties). Maar ook alles wat je offline bijverdient moet worden opgegeven bij de Belastingdienst.

Het geld dat je hebt bijverdiend geef je daarom altijd op bij je opgaaf inkomstenbelasting. Dit komt te staan in box 1 Werk en woning, onder de noemer Overige Inkomsten. Het is tegen de wet om bepaalde inkomsten niet op te geven, behalve als het kleine bedragen zijn die in de private sfeer van eigenaar verwisselen. Bijvoorbeeld wanneer je een bedrag krijgt van vrienden, ouders of andere familieleden omdat je iets hebt gedaan voor ze.

Wanneer je inkomsten verzuimt op te geven aan de Belastingdienst betekent dit dat je strafbaar bent. Zwartwerken is nu eenmaal niet toegestaan. Wanneer je betrapt wordt kan je dit op een flinke boete komen te staan. Overigens blijkt dat vooral schoonmaaksters nog overwegend zwart worden uitbetaald. Enkele jaren geleden deed het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hier een onderzoek naar. Daaruit bleek dat ongeveer 75 procent van de werksters zwart kreeg uitbetaald.

Als je student bent kunnen je bijverdiensten ook consequenties hebben voor je studiefinanciering. Wanneer je teveel bijverdient kun je namelijk worden gekort op je maandelijkse toelage. Jaarlijks wordt daarvoor een nieuwe bijverdiengrens vastgesteld door de overheid. In 2011 ligt die grens op 13.215,83 euro.