TOP 3
Zinngeld

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Onaardige mensen verdienen meer

Onaardige mensen verdienen meer

Mensen die vinden dat ze te weinig geld verdienen kunnen volgens een recent Amerikaans onderzoek het beste wat onaardiger worden. Vriendelijke mensen verdienen namelijk minder dan mensen die harder en onaardiger zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd in Amerika onder 3500 mensen. hun gegevens over persoonlijkheid en inkomen werden naast elkaar gelegd. Daaruit bleek al gauw dat er grote verschillen te zien zijn. Zo zal een behulpzame medewerker gemiddeld bijna 20% minder geld verdienen dan zijn onvriendelijke collega. Ook krijgt de onaardige medewerker eerder promotie en bekleedt hij dus eerder een hoge functie.

De onderzoekers vroegen zich natuurlijk af waarom dit gebeurde. Ze hebben daarom als vervolgonderzoek een experiment opgezet. Daarbij werden studenten ingezet, die mochten kiezen welke fictieve mensen een promotie moesten krijgen. Wat bleek, de profielen die werden voorgesteld als aardig legden het met grote regelmaat af tegen de mensen die zogenaamd onaardig waren. Overigens was er bij dit vervolgonderzoek wel verschil te zien tussen mannen en vrouwen. De studenten gaven onaardige vrouwen namelijk minder snel promotie dan de onaardige mannen, maar wel weer vaker dan de aardige mannen. Volgens de onderzoekers hebben mensen de neiging om kandidaten met een stugge persoonlijkheid geschikter te vinden voor een hoge functie.

De eindconclusie is dus: wie meer geld verdienen belangrijker vindt dan aardig gevonden worden mag best een tikkeltje harder worden, wie zijn imago van behulpzame medewerker prima vindt zal over het algemeen genoegen moeten nemen met wat minder salaris.