TOP 3
NuCash

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Jongeren vinden zwart geld verdienen prima

Jongeren vinden zwart geld verdienen prima

Meer dan de helft van de jongeren tussen 12 en 24 jaar vindt zwart geld verdienen helemaal geen probleem. Een op de vijf doet het zelfs liever dan gewoon wit werken. Dat blijkt uit een onderzoek dat Een Vandaag uitvoerde onder diens jongerenpanel.

Vakantiebaantje

De zomer is bij uitstek geschikt voor jongeren om wat bij te verdienen. Veel van de vragen aan het jongerenpanel gingen dan ook over vakantiebaantjes. Wat bleek? Bijna 20 procent heeft de afgelopen twee jaar wel eens zwart uitbetaald gekregen. Zwart werken is strafbaar, niet alleen voor de werkgever maar ook voor de werknemer. Beiden kunnen een hoge boete tegemoet zien wanneer ze worden betrapt. Toch denkt bijna 1 op de 3 jongeren dat ze zelf niet strafbaar zijn wanneer ze zwart geld verdienen.

Legaal

Ongeveer 53 procent van de jongeren gaf aan dat ze toch liever legaal hun geld verdienen. Natuurlijk heeft dit het nadeel dat je meestal minder verdient, maar je loopt geen risico op een boete. Bovendien krijg je veel meer garanties - bijvoorbeeld doorbetaling bij ziekte - en ben je verzekerd tegen ongelukken op het werk.

Geld verdienen op 1

Er werd ook aan de jongeren gevraagd wat ze fijn vinden aan hun vakantiebaantjes. Daarbij stond geld verdienen op de eerste plaats, veel van de jongeren gaven aan dit dit belangrijk voor ze was. Toch verkiezen de meeste jongeren een leuke bijbaan boven een die beter verdient maar minder leuk is om te doen.