TOP 3
Zinngeld

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld verdienen met lui zijn

Geld verdienen met lui zijn

Er zijn veel gemene trucjes om geld te verdienen met niks doen. Een professor uit Amerika, Eric Abrahamson, vroeg zich af hoe werknemers weinig uitvoeren en toch niet gesnapt werden door hun chef. Deze mensen verdienen geld door lui te zijn.
Eric Abrahamson vertelt hoe werknemers dat voor elkaar krijgen.

1. Blijf onopgemerkt
Deze luiwammesen blijven vaak onopgemerkt bij hun werkgever. Ze zitten vaak niet in het zicht van hun chef. “Als hij me niet ziet, denkt hij vast ook niet aan me.” Vaak hangen deze luilakken bij andermans bureau, gaan naar buiten om te roken of ze lopen oneindig vaak naar de koffiemachine. Wie tenslotte net op zijn eigen plek zit, zal ook niet vaak nieuwe opdrachten krijgen. Ook beginnen ze ’s morgens niet vaak op hetzelfde tijdstip, zo valt het minder op dat ze geen 8 uur werken op een dag. Ook wordt er natuurlijk veel thuis “gewerkt”.

2. Te druk
Iedereen kent wel iemand die het altijd druk, druk, druk hebben. Ze roepen te pas en te onpas hoeveel werk ze wel niet hebben. Als je vraagt hoe het met diegene gaat, krijg je ook vaak hetzelfde antwoord met: druk. Hoe harder met schreeuwen dat ze het o, zo druk hebben, des te groter de kans dat ze het helemaal niet zo druk hebben. Een harde werker die het wél druk heeft, hoor je doorgaans niet. Abrahamson noemt dit fenomeen: anticipatory screw-up. Vertaling: anticiperend knoeiwerk.

3. Ik snap het niet
Managers staan niet echt te springen op instructies te geven. Vooral niet als het om iets simpels gaat. De luie slimmerik neemt zo’n klusje vaak aan, maar hij meldt er wel even bij op een onzekere afloop. Hij stelt enorm veel vragen om zo heel veel tijd te rekken (en ondertussen geld verdienen). De kans is groot dat de leidinggevende de klus aan iemand anders geeft of zelf opknapt. Dit gaat immers veel sneller.

4. Technische klus
Een trucje wat vooral veel door it-ers wordt gebruikt is een klus aannemen die nogal technisch is. Wat belangrijk is, is dat de leidinggevende de klus zelf niet begrijpt. Dit biedt ze alle tijd en ruimte om te rekken. Als er vragen worden gesteld, geeft de luiwammes gewoon een antwoord met wat technische termen erin. Niemand die dat begrijpt en zo houdt de leidinggevende zich wel even koest.

5. Mailen na het werk
’s Avonds laat een mail sturen naar de leidinggevende geeft sterk de indruk dat er hard gewerkt wordt aan een klus. Al kost zo’n email maar 3 minuten om op te stellen. Een slimme tip voor de leidinggevende: stuur een mail terug binnen een paar minuten met een aantal vragen erin. Kijk dan eens hoe lang het duurt voordat de luilak antwoord terug heeft.

Als leidinggevende is het dus erg belangrijk dat je je werknemers goed in de gaten houdt. Ze verdienen veel geld zonder ook maar iets uit te voeren.