TOP 3
EuroClix

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Alternatieven voor geld verdienen met spaargeld

Sparen was lange tijd een van de meest interessante manieren om veel rendement te behalen. Inmiddels liggen de rentepercentages helaas ontzettend laag. Hierdoor kan spaargeld niet langer met een gewenste snelheid groeien.

Gelukkig zijn er alternatieven om geld te verdienen met spaargeld. Er zijn talloze manieren om spaargeld in te zetten om meer rendement te behalen en het kapitaal efficiënt te laten groeien. Maar eerst kijken we waarom sparen eigenlijk niet meer interessant is.

Waarom is sparen niet meer interessant?

Het gemiddelde rentepercentage ligt op dit moment op 2%. Vergeleken met de inflatie van 1,1% is dit bijzonder weinig. Het geld groeit wel maar vermindert tegelijkertijd langzaam in waarde. Alles wordt duurder en je hebt dus relatief gezien minder om te spenderen.

Deze lage rente maakt sparen dus niet interessant. Je behaalt een rendement van maximaal 1% en bent hierdoor flink beperkt bij het laten groeien van het kapitaal. Spaargeld alternatievenAndere alternatieven brengen veel meer rendement op en je hoeft hier net zo weinig voor te doen.

Belasting verlaagt het rendement nog verder

Je betaalt bij spaargeld maar liefst 30% belasting over het rendement. Bij een spaarrente van 2% lever je dus ook 0,6% tot 0,7% in bij de Belastingdienst. Op het rendement van slechts 1% heb je daarom een ontzettend laag rendement. De kans bestaat zelfs dat je door de combinatie van de lage rente, de huidige inflatie en belasting verlies maakt met sparen.

En juist dat probleem is de reden dat je beter op zoek kunt gaan naar interessantere alternatieven. Het voorkomt dat je potentieel verlies draait en helpt daarbij ook om veel meer uit het huidige spaargeld te halen.

Alternatief 1: Beleg het spaargeld

Beleggen is een van de meest efficiënte manieren om meer rendement uit het spaargeld te halen. Je kunt zelf beleggen en een eigen aandelenportefeuille opbouwen. Maar het is ook mogelijk om alles onder te brengen bij een beleggingsfonds. Zo ben je aanzienlijk minder tijd kwijt aan beleggen, maar je levert hierbij ook een percentage van het rendement in.

Als je veel spaargeld apart hebt staan dan kun je een deel investeren in eigen beleggingen en een ander deel onderbrengen bij een beleggingsfonds. Op deze manier verspreid je het risico en kun je ook voorkomen dat al het spaargeld in één keer verdwijnt bij een plotselinge koersverandering.

Spaargeld beleggen biedt een ludiek alternatief in vergelijking met de standaard rentetarieven. Het rendement van beleggingsfondsen kan bij sommige vermogensbeheerders oplopen tot enkele tientallen procenten. Hier gaan enkele kosten, zoals beleggingskosten voor de vermogensbeheerder, van af. Maar je houdt nog een aanzienlijk rendement over.

Alternatief 2: Investeren in bedrijven

Een groot aantal bedrijven zit in een groeiende markt. Kijk bijvoorbeeld naar de online markt. Twitter en Facebook zijn in enkele jaren uitgegroeid tot twee van de meest bezochte websites van de wereld. Door vroeg in te stappen en te investeren kun je een ontzettend hoog rendement behalen.

Bij een investering geef je een bedrijf een kapitaalinjectie. Met dit geld kan het bedrijf zich verder uitbreiden en uitgroeien tot een van de marktleiders. Hoe eerder je bij een bedrijfsinvestering meedoet hoe groter het uiteindelijke rendement kan zijn. Aan de start van de groei liggen de investeringen nog laag en betaal je aanzienlijk minder om een deel van het bedrijf in handen te krijgen.

Overweeg wat het meest interessant is

Het is van belang om hierbij te vermelden dat er risico's spelen bij beleggen en investeren. Bij de spaarrente ben je vooraf zeker dat het geld na verloop van tijd een bepaalde hoogte bereikt, maar bij beleggingen en investeringen kan het resultaat op voorhand niet worden vastgelegd.

Analyseer daarom altijd vooraf de risico's die hierbij spelen en overweeg of dit interessant is in vergelijking met sparen. De kans is groot dat je op dit moment verlies lijdt met de beleggingen. Wanneer je dus op relatief eenvoudige wijze (maar met een risico) een hoger rendement kunt behalen dan is dit veel interessanter.