TOP 3
Spaaractief

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld verdienen met turbos en sprinters

Turbos en sprinters zijn een beursinstrument met hefboom. Door bijvoorbeeld 0.1% beursgroei kunt u een winst genereren van mintens 40%. Uiteraard kunt u, ingeval van -0.1%, ook erg snel geld verdienen.

Geld verdienen met turbo's en sprinters

Om snel geld te verdienen in de wereld van de beleggingen kunt u gebruik maken van zogenaamde turbo's en sprinters. Een andere naam die hiervoor gebruikt wordt zijn speeders. De naam is afhankelijk van de financiële instelling die deze beleggingsproducten uitgeeft. turbo's zijn bijvoorbeeld producten van ABN-AMRO en Bank of Scotland terwijl sprinters weer van ING zijn.

Wat zijn het?

Geld verdienen met turbosTurbo's, sprinters en speeders zijn allemaal hetzelfde: een belegging met een hefboomeffect. Een turbo is een investering in een waardedaling of stijging, waarbij de belegger slechts een deel financiert. Het grootste deel van de belegging wordt gefinancieerd door de bank die het product uitgeeft. De verhouding tussen de waarde van het aandeel of product waarin belegd gaat worden en de waarde van de turbo wordt de hefboom genoemd. Deze is heel belangrijk, want hiermee kan dus veel geld verdiend worden. Hoe meer de belegger investeert, hoe groter de hefboom zal zijn.

Bij turbo's en sprinters gaat het er echter niet om om te investeren in aandelen of valuta, het belangrijkste is dat de koers waarop ingezet gaat worden gaat dalen of stijgen. Er zijn dan ook twee soorten turbo's te vinden: short en long. Een turbo short gaat er van uit dat de waarde van een beleggingsproduct (bijvoorbeeld een aandeel) gaat dalen. Een turbo long doet exact het tegenovergestelde: namelijk verwachten dat de koers gaat stijgen.

Voorbeeld

Als u een turbo long koopt op een aandeel met een waarde van €30,- en u betaalt hier €5,- voor, is de hefboom hiervan 6. De verhouding tussen 5 en 30 is namelijk ook 6. Aangezien u inzet op long gaat u er van uit dat de waarde van het aandeel gaat stijgen. U koopt de turbo voor €5,-, de bank betaalt de overige €25,-. Als het aandeel stijgt tot een waarde van €35,- en u verkoopt de turbo weer, heeft u dus een winst van €10,-. Het deel van de bank is namelijk niet van u, hierop maakt de bank haar eigen winst. U verkoopt de turbo dus voor €35-€25=€10,-. Dit betekent dat u een winst gemaakt heeft van 100%. Als het aandeel dus daadwerkelijk stijgt kunt u hier ontzettend veel geld mee verdienen. Een kleine stijging kan door het hefboomeffect grote gevolgen hebben.

Risico

Er zijn echter ook grote risico's aan verbonden. Als het aandeel in waarde daalt in plaats van stijgt heeft u een groot probleem. Ook dan treedt namelijk het hefboomeffect in werking. Dit wil zeggen dat u dus heel veel geld kunt verliezen. Als de waarde van het aandeel bijvoorbeeld terugzakt tot €25,- is uw turbo helemaal niets meer waard. U bent dan al uw geld kwijt. Meestal als een bank inzet op long dan stelt de bank ook een automatische verkoopwaarde in. Stel dat dit €27,50 is. Als het aandeel dit bedrag bereikt verkoopt de bank automatisch. U krijgt dan nog €2,50 terug van uw gekochte turbo. U heeft dan dus de helft van uw inzet verloren.

Spreiden

Door het risico te spreiden kunt u de kans op verlies beperken. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om meerdere sprinters te kopen verspreid over verschillende aandelen. Het is in ieder geval altijd aan te raden om goed na te denken voordat u overgaat op het aanschaffen van turbo's en sprinters, want de kans dat u veel geld verliest is net zo groot als de kans dat u veel geld wint!