TOP 3
GekkenGoud

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld verdienen met afbeeldingen

Bent u goed in het maken van algemene afbeeldingen? Wellicht zijn deze goed genoeg om de rechten te verkopen.

Onder uw kopers zullen bijvoorbeeld ontwerpers zitten die uw afbeeldingen graag zouden willen verwerken in layouts.

Geld verdienen met fotos verkopen

Op het internet worden er vele mogelijkheden geboden voor amateurfotografen en professionele fotografen om geld te verdienen met het maken van foto's. Professionele fotografen kunnen onder meer terecht op de zogenoemde stockwebsites. Dit zijn websites waar de vraag en het aanbod van foto's van een hoge kwaliteit aan elkaar gekoppeld kan worden. Fotografen kunnen zonder kosten foto's op de website plaatsen en de andere partijen, zoals webmasters, marketeers en designers kunnen tegen betaling het gebruiksrecht van een foto kopen. Elke keer dat er een foto via de website wordt verkocht, zal de fotograaf een deel van het bedrag toegekend krijgen. Fotografen kunnen van een dergelijke stockwebsite profiteren, doordat er elke dag weer tienduizenden geinteresseerden een bezoek brengen aan de website en foto's bekijken.

Fotos verkopenBovendien kan een foto meerdere malen verkocht worden aan verschillende personen. Dat betekent dat per foto er dus meerdere keren aan verdiend kan worden. Amateurfotografen kunnen ook van de diensten van een stocksite gebruikmaken, maar er moet wel gerealiseerd worden, dat er hoge eisen worden gesteld aan de kwaliteit van de foto's.

Er volgt dan ook eerst een keuring van de foto's, voordat deze aan de database worden toegevoegd en beschikbaar worden gesteld voor het publiek. Door deze keuring valt er in verhouding een groot aantal foto's af, maar dan kan er worden uitgeweken naar een microstocksite, waar over het algemeen minder eisen worden gesteld aan de kwaliteit van de foto's.

Stocksite voor professionele fotografen Een van de langst bestaande websites is de website iStockphoto, die in het bijzonder geschikt is voor professionele fotografen. De opbrengst per foto is hoog te noemen met een percentage, dat wel kan oplopen tot veertig procent. Op de website kunnen de prijzen van de foto's gevonden worden, die voor kopers meestal tussen een bedrag van een dollar en twee dollar zijn gelegen. De prijs is onder meer afhankelijk van de resolutie van de foto. Er zijn foto's op stocksites, die wel duizenden keren zijn gekocht door personen en professionele fotografen kunnen er dan ook aardig wat geld mee verdienen. In totaal heeft iStockphoto het vorige jaar twintig miljoen euro uitbetaald aan professionele fotografen. Een van de voordelen van de website iStockphoto is de internationale uitstraling. Er zijn dus altijd potentiele kopers van een foto aanwezig op de website. Bovendien kun je via de website iStockphoto ook geld verdienen met videaofragmenten, audiofragmenten, flash fragmenten en zelfgemaakte illustraties.

De website Nationale Beeldbank is een van de meest bekende Nederlandse stocksites voor de professionele fotograaf. Op deze website kan er van de ondersteuning in het Nederlands gebruik worden gemaakt en het verdiende geld kan op een Nederlandse bankrekening worden gestort. Het is wel weer zo, dat deze website in verhouding natuurlijk weer minder bezoekers trekt in vergelijking met de internationale stocksites. Om van alle mogelijkheden te profiteren kan een foto op zowel de website van Nationale Beeldbank geplaatst worden als op de internationale website iStockphoto.

De aanmelding voor fotografen op de website Nationale Beeldbank en de website iStockphoto is gratis.

Amateurfotografen
Naast de grote stocksites zijn de microstocksites sterk in opkomst gekomen. De microstocksites functioneren op eenzelfde wijze als de grote stocksites door middel van het aan elkaar koppelen van vraag en aanbod van foto's. Een van de verschillen is, dat een microstocksite in verhouding minder eisen stelt aan de kwaliteit en dus bij uitstek geschikt zijn voor amateurfotografen, die op hobbybasis foto's maken. Dreamstine en Shutterstock zijn voorbeelden van microstocksites. Overigens geldt voor de meeste microstocksites dat er ook eerst een keuring plaatsvindt, dus het kan voorkomen dat er een keer een foto geweigerd wordt.

Persoonlijke gratis fotowinkel
Het is natuurlijk fantastisch dat er een mogelijkheid bestaat om een persoonlijke fotowinkel te creeren, waarin foto's van een fotograaf gepresenteerd worden. Dat is mogelijk via de website Sjootz. Via Sjootz kan er gratis een persoonlijke online fotowinkel gerealiseerd worden. De producten en de prijzen kunnen naar eigen inzicht worden aangeboden en vastgesteld. Er wordt alleen vijftien procent commissie in rekening gebracht door Sjootz over de verkochte producten. Er vindt uitbetaling plaats, zodra er een saldo van vijfentwintig euro is bereikt. Een van de voordelen van een persoonlijke gratis fotowinkel is, dat er vooraf geen keuring van de foto's plaatsvindt. Bovendien kan er veel geld verdiend worden om het percentage van de opbrengst van verkochte foto's hoger ligt in vergelijking met stockwebsites. De persoonlijke fotowinkel moet wel zelf gepromoot worden en dat neemt natuurlijk aardig wat tijd in beslag.

Bij Sjootz is de aanmelding gratis!