TOP 3
EuroClix

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld verdienen met sharefunding

Geld verdienen met sharefunding

Het concept crowdfunding is bij de meeste mensen wel bekend, maar er is ook een andere trend in opkomst, namelijk sharefunding. Dit is voor bedrijven een uitkomst om geld binnen te halen, maar ook voor degene die geld beschikbaar stellen. Er valt namelijk geld te verdienen met sharefunding. Je koopt bij sharefunding aandelen van een startup of een bedrijf en verdient geld als er dividend wordt uitgekeerd. Bovendien heb je de mogelijkheid om je aandelen op een gegeven moment weer te verkopen. Als de waarde van de aandelen is gestegen, profiteer je dus ook nog eens van de winst.

Sharefunding gebeurt via een platform, waarbij bedrijven aandelen digitaliseren en deze voor de verkoop aanbieden. Het is voor bedrijven een uitstekende manier om geld binnen te halen om bijvoorbeeld uit te breiden en investeringen te doen. Vooral als het niet lukt om op een traditionele manier een financiering te krijgen, zoals via een bank. Er is overigens een groot verschil tussen sharefunding en crowdfunding. Bij crowdfunding kan je ook geld verdienen met het uitlenen van geld waar rente tegenover staat. Bij sharefunding gaat het niet om een lening, maar krijg je aandelen in het bezit en verdien je geld bij een dividenduitkering of als de aandelenwaarde stijgt. 

Er zijn allerlei bedrijven die gebruikmaken van sharefunding, van klein tot groot. De bakker om de hoek kan bijvoorbeeld aandelen digitaliseren, maar ook grote bedrijven met voedselproducten die in alle supermarkten liggen. De gedachte achter sharefunding is dat fans van een bedrijf, maar bijvoorbeeld ook leveranciers en andere partijen zich op deze manier verbinden en meer betrokken zijn. 

Bedrijven die aandelen te koop aanbieden via een sharefunding platform bouwen geen schuld op, want het gaat hier om eigen vermogen en niet om vreemd vermogen. Er hoeft dus niets terugbetaald te worden. Als het bedrijf winst maakt, profiteren de aandeelhouders ervan en delen deze voor een klein deel mee in de winst. De voorwaarden voor dividenduitkering met een indicatie van het te verwachten dividend staat er doorgaans bij vermeld. Loop je dan geen enkel risico? Jawel, als je meedoet met sharefunding bestaat er altijd een mogelijkheid dat het bedrijf waarin je investeert failliet gaat. 

Ben je via sharefunding aandeelhouder geworden dan betekent dit niet dat je automatisch ook stemrecht hebt. De meeste bedrijven die via sharefunding vermogen willen ophalen, doen dit door beleggers lid te laten worden van een coöperatie of stichting adminsitratiekantoor (STAK). Het verhandelen van aandelen gebeurt op het sharefunding platform. Wil je bijvoorbeeld over een paar jaar af van je aankoop dan kan je de aandelen op het betreffende platform voor de verkoop aanbieden. De certificaten van aandelen zijn naar wens dan ook over te dragen en met winst te verkopen. Het komt echter ook voor dat de waarde van de aandelen daalt, zodat je wel bereid moet zijn om dat risico te nemen.

Sharefunding is niet een manier om direct veel geld te verdienen, maar wel om je als fan of betrokken aan een bedrijf te verbinden als je vertrouwen hebt in de toekomst. Het is ook niet voor niets dat aandeelhouders via sharefunding als ambassadeurs van het bedrijf gezien worden.