TOP 3
GekkenGoud

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld verdienen met namaakkunst

Geld verdienen met namaakkunst

Geld verdienen met namaakkunst is onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Er gelden wel wat eisen voordat je zomaar namaakkunst mag maken en verkopen. Zo is er het auteursrecht waarmee je altijd rekening moet houden. De kunstenaar die het origineel heeft gemaakt, beschikt over het auteursrecht. Dit geldt niet alleen voor kunstschilders, maar bijvoorbeeld ook voor een fotograaf die foto’s maakt net als voor een beeldend kunstenaar die een beeldhouwwerk creëert. 

De bescherming die het auteursrecht biedt, is automatisch van toepassing, zodat de kunstenaar dit niet expliciet hoeft te vermelden. Het is niet toegestaan om een schilderij van een kunstenaar die net in de afgelopen maand gemaakt is, na te maken. Wanneer is het dan wel mogelijk om geld te verdienen met namaakkunst? Het auteursrecht is niet eeuwig van toepassing. De auteursrechten van Rembrandt zijn bijvoorbeeld al niet meer van toepassing vanaf 1 januari 1740. Als een kunstenaar is overleden, krijgen de erfgenamen het auteursrecht toebedeeld, maar 70 jaar na het overlijden van de maker, is de kunst vrij van rechten. Er zijn wel meer bekende schilders lang geleden overleden, zodat het wat dat betreft mogelijk is om geld te verdienen met namaakkunst van de kunstenaars die geen bescherming van het auteursrecht genieten.

Alles wat gecreëerd wordt op een creatieve wijze door een ontwerper, beeldhouwer of kunstschilder is beschermd door het auteursrecht. Degene die het kunstwerk maakt, bepaalt of auteursrechten worden overgedragen of niet. Een belangrijke regel is dat het kunstwerk om in aanmerking te komen voor het auteursrecht origineel dient te zijn en over een oorspronkelijk karakter te beschikken. Daarnaast dient het werk zich te kenmerken door een persoonlijk stempel, waarbij duidelijk dient te zijn dat er creatieve keuzes gemaakt zijn tijdens het proces van de creatie.

Wil je geld verdienen met namaakkunst dan is het wel belangrijk te weten dat je het werk niet mag verkopen of aanbieden als origineel exemplaar. Het is eventueel mogelijk om bij een kunstwerk te vermelden dat als namaakkunst te zien is, dat de creatie gebaseerd is op het oorspronkelijke werk van een kunstenaar. Bij het verkopen van namaakkunst behoudt de maker het auteursrecht tenzij dit expliciet is overgedragen aan de koper. 

In dat geval behoudt de kunstenaar nog wel de zogenoemde persoonlijkheidsrechten. Dit is een recht dat betrekking heeft op mogelijk verzet tegen eventuele aan te brengen veranderingen of het achterwege laten van de naam indien er sprake is van een afbeelding van de kunst. Aan de andere kant is het zo dat persoonlijkheidsrechten alleen van toepassing zijn als het werk met een oorspronkelijk karakter is gemaakt. Een replica van een kunstwerk kent wat dat betreft geen persoonlijkheidsrechten, want het oorspronkelijke karakter ontbreekt.

Wil je geld verdienen met namaakkunstwerk check dan eerst altijd of er geen auteursrecht meer van toepassing is. Dit is gemakkelijk te achterhalen als je de overlijdensdatum van de kunstenaar kent en zo weet je zeker dat je niet de fout ingaat. Uiteraard is het wel belangrijk dat je creatief bent en doet waar je goed in bent, want dat heeft invloed op de kwaliteit en uitstraling van het kunstwerk.