TOP 3
GekkenGoud

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld verdienen met YouTube Shorts

Geld verdienen met YouTube Shorts

YouTube is nog altijd een populair platform om video’s op te plaatsen, maar er is wel sprake van een hevige concurrentie met TikTok. Videomakers krijgen vbinnenkort de gelegenheid om meer geld te verdienen met YouTube Shorts om op deze manier de concurrentiestrijd aan te gaan. Een uitbreiding van YouTube Shorts is een van de manieren waarop videomakers de mogelijkheid krijgen om meer geld te verdienen. Het concept is in 2020 al opgestart nadat Instagram in opkomst kwam en met Shorts zijn er video’s te plaatsen die maximaal een minuut duren. De filmpjes zijn zowel te zien op Shorts-plank als op de kanalen. 

Shorts is wat dat betreft te vergelijken meet TikTok. Het is heel simpel om een filmpje op te nemen, te plaatsen en muziek te laten horen. Er was echter nog geen concreet verdienmodel aan verbonden, maar dat gaat als het goed is straks veranderen. Neil Mohan heeft als productiehoofd van YouTube laten weten dat de mogelijkheid te aan bieden aan videomakers om geld te gaan verdienen aan kortdurende videofilmpjes. Momenteel is het ook al mogelijk om geld te verdienen met YouTube, maar nog niet via Shorts. Bovendien zijn er strenge voorwaarde aan verbonden om op dit moment geld te verdienen. Dat is bijvoorbeeld pas mogelijk als de kijkers in totaal minimaal vierduizend uur gekeken hebben naar de video’s. Een andere voorwaarden is dat er minimaal duizend abonnees aan het betreffende kanaal verbonden moeten zijn.

Op korte termijn gaat het echter anders, want dan krijgen videomakers de optie om geld te verdienen via een partnerprogramma met andere voorwaarden. Het is dan de bedoeling dat videomakers negentig dagen de tijd krijgen om met de Shorts in totaal tien miljoen kijkers aan te trekken. De verdiensten via het partnerprogramma komen dan uit op 45% van de inkomsten die voortkomen uit de reclame die beschikbaar wordt gesteld tussen de video’s.

Er is andere landen al een speciaal fonds beschikbaar om videomakers te betalen voor Shorts video’s en daar heeft YouTube in totaal 100 miljoen dollar voor apart gezet. De uitrol van Shorts is in Nederland al gestart in juli, waarbij de kijkers korte video’s bekijken die in een aparte rijd op de YouTube app te zien zijn op de voorpagina. Kijkers hebben de mogelijkheid om te swipen naar een volgend filmpje. Shorts biedt ook de mogelijkheid om muziek en effecten toe te voegen aan de filmpjes net zoals dat op TikTok mogelijk is.

Het Shorts Creator Fund van YouTube voorziet in een extra manier om videomakers via het platform geld te laten verdienen. Het is dus een extra verdienmodel naast de mogelijkheid om al via gesponsorde video’s, merchandise en andere reclame inkomsten te genereren. Het is voor makers van Shorts video’s die de korte filmpjes in de afgelopen tijd gepubliceerd hebben mogelijk om al een beloning te krijgen. Er gelden dan wel bepaalde voorwaarden, zoals dat er geen logo te zien mag zijn en dat de filmpjes ook niet al eerder zijn gebruikt op andere social media kanalen. De verdiensten lopen uiteen tussen 100 dollar en 10.000 dollar, waarbij het zelfs mogelijk is om extra bonussen te verdienen.