TOP 3
NuCash

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld verdienen als freelance studentondernemer

Geld verdienen als freelance studentondernemer

Er zijn allerlei bijbanen met verplichtingen als student, zoals een bepaald en vast aantal uren per week. Wil je geld verdienen als student dan is er echter ook een andere optie die meer vrijheid en flexibiliteit te bieden heeft. Je kan namelijk geld verdienen als freelance studentondernemer. Er zijn allerlei platforms beschikbaar waar ze op zoek zijn naar freelance studentondernemers die geld willen bijverdienen naast de studie. 

De branches waarin de online platforms actief zijn, variëren van de horeca tot de logistiek en het is mogelijk om op een flexibele manier een zakcentje of ruim inkomen te verdienen. Het platform waar de opdrachten worden aangeboden, functioneren wat dat betreft als een soort bemiddelaar. Bedrijven melden de opdrachten op het platform en studenten die een account hebben, krijgen toegang tot de opdrachten. Er blijft uiteraard wel wat geld aan de strijkstok hangen voor het platform, maar jij krijgt als studentondernemer gewoon een uurloon betaald of ontvangt een vaste vergoeding voor een opdracht.

Wil je aan het werk via een freelance opdrachtenplatform voor studentondernemers dan zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld een inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel nodig is. In dat geval bedenk je een bedrijfsnaam of gebruik jij je eigen naam om de inschrijving te regelen. De Belastingdienst kijkt dan overigens of je voldoet aan de voorwaarden om als ondernemer aangemerkt te worden. 

Ben je ondernemer voor de Belastingdienst dan krijg je met andere voorwaarden te maken, zoals met de afdracht van btw, maar je kan ook in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling. In dat geval hoef je geen btw te berekenen en is er evenmin een verplichting tot btw-aangifte. Ben je geen ondernemer voor de Belastingdienst dan kan het zijn dat de inkomsten als studentondernemer toe te voegen zijn aan inkomsten uit overig werk. Dat is het geval als je freelancer bent en niet als ondernemer wordt aangemerkt door de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als je niet voldoet aan het urencriterium of te weinig winst maakt, wat goed kan als je studentondernemer bent en freelance wat bijverdient.

Het is wel handig om als je geld wilt verdienen als freelance studentondernemer goed de voorwaarden van de platforms door te nemen. Er zijn namelijk meerdere platforms en je kan altijd kijken waar de beste voorwaarden zijn te vinden en natuurlijk waar het meeste werk in je eigen omgeving beschikbaar is. Het is vaak zo dat reiskosten niet voor een vergoeding in aanmerking komen en het is dus raadzaam om daar rekening mee te houden. Als je een studentenkaart voor het openbaar vervoer hebt, is dat natuurlijk mooi meegenomen als je wat verder moet reizen. Via het platform krijg je een betaling per uur of vergoeding per klus. Je hoeft dus niet zelf met de uiteindelijke opdrachtgever af te rekenen. Het platform stuurt de factuur naar de opdrachtgever en betaalt jou uit. Houd er rekening mee dat als je te veel verdient je nog inkomstenbelasting moet betalen.