TOP 3
MoneyMiljonair

Ontvang handige tips en
nieuws in je mailbox!

Elke 100ste
inschrijving
ontvangt€50,-

Geld verdienen door je aan te sluiten voor een schadeclaim

Geld verdienen door je aan te sluiten voor een schadeclaim

Er is een collectieve schadeclaim in voorbereiding tegen het ministerie van Volksgezondheid en vrijwel iedereen in Nederland kan zich gratis bij aansluiten. Je kan dan in aanmerking komen voor een schadevergoeding als er gehoor wordt gegeven aan de schadeclaim. Het gaat hier om de situatie, waarin er data is gestolen uit de computersystemen van de GGD. Er is een stichting opgericht die namens alle gedupeerden een collectieve schadeclaim gaat indienen. Bij de diefstal van data zijn er persoonlijke gegevens in handen van onbevoegden terechtgekomen. 

De diefstal van data had betrekking op mensen die zich bij de GGD op het coronavirus hebben laten testen of via de GGD een vaccinatie hebben gekregen. Dat zijn er natuurlijk nogal wat. De dataroof heeft cybercriminelen in de gelegenheid gesteld om persoonlijke gegevens, zoals mailadressen en telefoonnummer via ondergrondse kanalen te koop aan te bieden. Deze persoonlijke gegevens zijn onder meer te gebruiken door cybercriminelen om bijvoorbeeld phishingmails te versturen. 

Wil je geld verdienen door je aan te sluiten bij de collectieve schadeclaim dan kan je gratis meedoen. Het is de bedoeling om voor iedereen die geregistreerd heeft gestaan in de systemen van GGD een schadeclaim te eisen van 500 euro. Indien te bewijzen valt dat je persoonlijke gegevens inderdaad zijn gestolen dan valt de schadevergoeding na toewijzing hoger uit. In dat geval kan je mogelijk een schadevergoeding van 1.500 euro tegemoetzien. Het enige wat je hoeft te doen is je even aan te melden via de website van de stichting. Je hoeft daar niets voor te betalen. Indien de schadeclaim terecht is dan verdient de stichting daaraan door een percentage van de uit te keren schadebedragen aan zichzelf toe te kennen. De bedragen van 500 euro en 1.500 euro staan wat dat betreft vast en daar gaat dus niets meer vanaf.

Stichting ICAM is de initiatiefnemer achter het indienen van een collectieve schadeclaim, maar wil eerst nog met het ministerie in gesprek. Mocht dat gesprek geen soelaas bieden dan is het de bedoeling om in februari 2022 een dagvaarding uit te brengen. Er zijn inmiddels al tienduizenden mensen die zich bij de stichting hebben aangesloten. Liesker Procesfinanciering schiet alle bedragen voor die betrekking hebben op de kosten van het proces. Bij toewijzing van de schadeclaim ontvangt dit bedrijf daar 20% van, maar wel met een maximum en dat is vijf maal het bedrag dat is voorgeschoten.

Het kost je weinig tijd om mee te doen met de collectieve schadeclaim en bovendien is het gratis. Meer dan je aanmelding is niet nodig. Je krijgt alleen geen zekerheid over de uitkomst van het eventuele proces, maar als de stichting wint dan krijg je zomaar 500 euro of misschien wel 1.500 euro in de schoot geworpen. Dat is een gemakkelijke manier om wat extra geld te verdienen. Overigens is het bij het aanspannen van een gerechtelijke procedure niet duidelijk op welke termijn er dan een uitspraak volgt. Misschien ben je tegen die tijd wel vergeten dat je mee hebt gedaan en  komt de schadevergoeding ineens als een verrassing uit de hoge hoed.